Фома Аквінський. Система п`яти доказів буття Бога

Автор: Пользователь скрыл имя, 21 Ноября 2012 в 22:36, контрольная работа

Описание работы

Фома Аквінський - систематизатор середньовічної
схоластики є визначним представником середньовічної філософії та теології, засновник томізму, член ордена домініканців. Учень відомого середньовічного теолога, філософа і натураліста Альберта Великого (1193-1280). Як і його вчитель, Фома намагався обгрунтувати основні принципи християнської теології, спираючись на вчення Арістотеля

Содержание

Вступ …………………………………………………………………….3
Розділ 1. Загальні відомості з життя філософа………………………..5
Розділ 2. Сума теології як один з найвеличніш творів світу…………9
Висновок…………………………………………………………………14

Работа содержит 1 файл

КУЛЬТОРОЛОГИЯ.doc

— 81.50 Кб (Скачать)

Це друга доказ буття  Бога. Ставлення Бога першопричиною всього сущого теж сходить до Аристотеля. Все, що існує має причину свого існування, отже, має існувати щось, що не має причини свого існування, але є причиною всього іншого. Це може бути тільки Бог. "Другий шлях який виходить з цього поняття виробляє причини. Справді, ми виявляємо в почуттєвих речах послідовність які виробляють причин, а проте не виявляється і неможливий такий випадок, щоб річ була своєго власного виробу причини; тоді б вона передувала самій собі, що неможливо. Не можна помислити і того, щоб ряд виробляючих причин йшов у нескінченність ... Але якщо ряд виробляючих причин йшов би в нескінченність, не було б первинної  причини, а в такому випадку, не було б і кінцеве слідство. Отже, необхідно покласти деяку первинну, яка все іменують Богом, "- пише Фома Аквінський в" Сума теології "

Третє доведення виходить з ідеї кінцівки існування створеного світу. У силу того, що світ існує за законами необхідності, повинен існувати і кінцевий джерело усякої потреби - це Бог. Там же в "Сума теології" ми читаємо: "Третій шлях виходить з поняття можливості і необхідності і зводиться до наступного. Ми виявляємо серед речей такі, для яких можливо і бути й не бути: але для всіх речей такого роду неможливо вічне буття бо якщо щось може перейти в небуття, воно коли-небудь перейде в нього. Якщо все може не бути коли-небудь у світі нічого не буде. Але якщо це істинно, вже зараз нічого немає, бо несе не приходить до буття інакше, як через щось суще. Отже, якщо б не було нічого сущого, неможливо було б, щоб щось перейшло в буття, і тому нічого не було б, що очевидним чином ложно.Ітак, не все, що існує випадково, але в світі повинно бути щось необхідне ... Тому необхідно покласти якусь необхідну сутність, необхідну саму по собі, що не має зовнішньої причини своєї необхідності, але саме складову причину необхідності всіх інших; на загальну думку, це є Бог. "

Четвертий доказ будується на виявленні у світі різних ступенів досконалості, як це було і у Ансельма, яка теж повинна мати своє джерело - абсолютно досконале, яким може бути тільки Бог. Фома Аквінський продовжує: "Четвертий шлях виходить з різних ступенів, які виявляються в речах. Ми знаходимо серед речей більш-менш правдиві і благородні ... Але більшою чи меншою мірою говорять в тому випадку, коли є різна наближеність до деякої межі ... Отже, є щось в граничної мірою володіє істиною і досконалістю, і благородством, а, отже, і буттям, бо те, що найбільшою мірою є .. Але те, що в граничній мірі володіє деякою якістю, є причина всіх проявів цієї якості ... Звідси випливає, що є деяка сутність, яка є для всіх сутностей причиною блага і всілякої досконалості; її ми називаємо Богом. "

П'ятий доказ, який прийнято називати онтологічним, будується на наявності в людському розумі поняття про Бога, що доводить його реальне існування. Бог же є і кінцевою метою будь-якого існування, несвідомо млявими речами і осягаємо людиною, як істотою володіє внутрішньої метою. Тому він може сприймати Бога. І, нарешті, п'яте доказ Фома описує так: "П'ятий шлях виходить з розпорядку природи. Ми переконуємося, що предмети, позбавлені розуму, які природні тіла, підпорядковуються доцільності. Це видно з того, що їхні дії чи завжди, або в більшості випадків спрямовані до найкращого результату. Звідси випливає, що вони досягають мети не випадково, але будучи керовані свідомою волею ... Отже, є розумна істота, яка вважає мету для всього, що відбувається в природі, і його ми називаємо Богом. "

Таким чином, Бог вічний, він існує, він нерухомий, нетлен, одночасно є причиною руху, необхідності і метою даного світу. Бог - це своя власна сутність, бо інакше він був  би не простим, а складається б із сутності та існування. У Бога сутність і існування тотожні один одному. У Бога немає ніяких акціденцій (властивостей). Він не може бути описаний за допомогою відмінностей, він поза всякого роду, його не можна визначити. Однак Бог містить в собі досконалість всякого роду. Речі в деяких відносинах подібні до Бога, в інших - ні. Більш слушно говорити, що речі подібні до Бога, ніж, що Бог подібний до речей.

Бог є благом і своїм  власним благом, він - благо всякого  блага. Він - інтелектуальний, а його акт інтелекту - його сутність. Він пізнає за допомогою своєї сутності і познає Себе досконалим чином. Хоча у божественному інтелекті немає ніякої складності, тим не менше, йому дано пізнання багатьох речей. У цьому можна угледіти труднощі, але треба враховувати, що пізнаються їм речі не мають в ньому окремого буття. Не існують вони і самі по собі. Тим не менше, Бога має бути доступне пізнання речей до творення світу. Дозволяється ця трудність в такий спосіб - поняття Божественного інтелекту є Слово. Згадаймо: "На початку було Слово, а Слово в Бога, і Слово було Бог. Все через нього почало бути. "Кожна форма, оскільки вона є щось позитивне, являє собою досконалість. Божественний інтелект включає в його сутність те, що властиво кожній речі, пізнаючи там, де воно подібно до нього і відмінно від нього; наприклад, сутність рослини складає життя, а не знання, сутність ж тварини - знання, а не розум. Таким чином, рослина подібно Богу тим, що воно живе, але відмінно від нього тим, що позбавлена розуму. Бог пізнає всі речі в один і той же мить. Його пізнання - не звичка, воно не має нічого спільного з людським пізнанням, бо Бог - сама істина. Людина ж, пізнаючи Бога, наближається до Бога, його путівником може бути і розум і віра, які у своїх ідеальних іпостасях збігаються, істинне знання завжди вірне знання, а, отже, розум тотожне вірі.

 

 

 

 

 

 

Висновок

 

 

Фома Аквінський в  повній мірі християнізувати, пристосував  до християнського вчення філософію Аристотеля. У розумінні Аквината система Арістотеля виявилася дуже зручним засобом вирішення більшості проблем, які виникли перед католицькою теологією в XII-XIII ст. Фома Аквінський скористався не тільки арістотелівської логікою, але і самою системою арістотелівської метафізики, коли в основі буття завжди вишукують якась кінцева, вірніше первісна причина всього. Це метафізичне світосприйняття, що випливає з праць Аристотеля, чудово поєднувалося з християнським світоглядом, які вважають Бога початком і кінцем всього.

Однак Хома Аквінський не тільки християнізувати філософію, а й рационализировал християнство. По суті справи, він, так би мовити, поставив віру на наукову основу. Віруючим, і, перш за все, свої колегам-теологам, він доводив необхідність використання наукових аргументів в обгрунтуванні догматів віри. А вченим показував, що їх наукові відкриття нез'ясовні без щирої віри у Всевишнього.

Вчення Фоми Аквінського  стало вищим етапом у розвитку західноєвропейської схоластики. Після смерті видатного філософа-теолога, його ідеї поступово визнаються в якості основних спочатку серед монахів-домініканців, а потім і в усій Римо-католицької Церкви. З часом томізм (від латинського прочитання імені Фома - Тома) стає вже офіційним вченням римсько-католицької Церкви, яким є до цих пір.

Аристотелівська аргументація була використана Фомою Аквінським і в обгрунтуванні християнської космології, християнської гносеології, християнської етики,психології і т.д. Інакше кажучи, Фома Аквінський, на зразок Арістотеля, створив розгорнуту систему католицького віровчення, що пояснює практично всі проблеми навколишнього світу і людини. І в цьому сенсі він як би завершив багатовіковий період у розвитку християнства серед народів Західної Європи, які сповідують католицтво.

Як і кожна система  знань, визнана в якості офіційної  і незаперечною, вчення Фоми Аквінського з часом стало схилятися до окостеніння, втрачати свої творчі потенції. Загальна ж спрямованість цього вчення на раціоналізацію католицтва викликала чимало заперечень, бо на думку багатьох мислителів виключала інші способи осягнення Бога.

 

 

 

 

 

 


Информация о работе Фома Аквінський. Система п`яти доказів буття Бога